Diascherm van 150 meter hoog

De ontwikkelaars van gebouw De Rotterdam (MAB Development/OVG Projectontwikkeling) projecteren tot eind 2013 met kunstproducent Mothership beelden op de 150 meter hoge gevel. De Rotterdam TV is een cadeautje voor de stad, vertelt Vanessa Westbroek (De Rotterdam CV). 

 

Hoe komen jullie hierbij? 

“We hebben sinds het begin van de bouw heel veel vragen en reacties gekregen op dit project. We communiceren op deze manier terug.”

 

Hoeveel geveloppervlak is er voor de vertoningen? 

“We projecteren op alledrie torens. Dat gebeurt dagelijks na zonsondergang vanaf de overkant van de rivier. We moeten alleen rekening houden met de lichttests die in de verschillende gebouwdelen worden uitgevoerd.”

 

Wat wordt er vertoond? 

“Teksten en beelden in groot formaat, in zwart-wit. Iedereen kan ideeën insturen.”

 

Dus iedere leverancier van een toiletpot of kanaalplaat stuurt een reclameboodschap? 

“Nee, reclameboodschappen zijn uitgesloten! Onder de inzendingen zijn foto’s en graffiti, maar ook al een huwelijksaanzoek. Een redactie beoordeelt of ze geschikt zijn.”

 

Er waren al portretfoto’s te zien. 

“Dat zijn werklui die aan het project hebben gewerkt. Fotograaf Ruud Sies heeft dagelijks op de bouw gefotografeerd, geïnspireerd door Lewis Hine, die tachtig jaar geleden de bouwvakkers van het Empire State Building portretteerde. Ze zijn ook in het Fotomuseum te zien.”

 

Allemaal mensen met een helm op? 

“Niet allemaal.”

 

Dat is niet zoals het behoort. 

“Hij maakt ook foto’s tijdens schafttijd.”

 

Komt iedereen aan de beurt? 

“Nee, op het hoogtepunt werken dagelijks zo’n 800 man op de bouw! Iedereen van alle bedrijven opgeteld, kom je wel op 4500 mensen. En na oplevering moeten we stoppen, want dan gaat het hotel open.”

 

Waarom geen films op de gevel? De hele stad kan meekijken. 

“Helaas, we hebben geen film- maar een diaprojector.”

 

Bron: www.cobouw.nl