Weekers wil afschaffing laag btw-tarief

Het lage btw-tarief voor arbeidsintensieve diensten, waaronder schilderwerk aan minstens twee jaar oude woningen, gaat mogelijk verdwijnen. Minister De Jager van Financiën maakte de regeling in 2009 permanent. Zijn staatssecretaris Weekers stelt op 30 januari afschaffing voor.

 

Het lage btw-tarief op schilderwerk kent een lange geschiedenis. Het begon als een Europees experiment om de kosten voor werkzaamheden met een relatief hoge arbeidscomponent goedkoper te maken, om zo de werkgelegenheid in die werkzaamheden te vergroten. De Nederlandse schildersbranche, maar ook de stukadoors, kappers en bijvoorbeeld fietsenmakers deden mee.

 

Zwartwerkers

In de loop der tijd werd het experiment een paar keer verlengd. Het vergde steeds veel lobbywerk (met name van ondernemersvereniging Fosag) om voortzetting van de regeling in Nederland veilig te stellen. Schilders waarderen het lage btw-tarief van 6 procent zeer. Uit onderzoeken blijkt dat de werkgelegenheid er inderdaad door toeneemt. Verder maakt het lage btw-tarief het verschil met de kostprijs van zwartwerkers en beunhazen kleiner.

 

Btw-hervorming

Aan de jarenlange strijd leek in 2009 een einde te komen toen minister De Jager de regeling permanent invoerde. Staatssecretaris Weekers is echter met een complete hervorming van de btw-tarieven bezig, en wil in dat verband de lage btw-tarieven op arbeidsintensieve diensten afschaffen. Op 30 januari presenteert hij zijn plannen in de Tweede Kamer. Fosag laat weten op allerlei manieren aan het lobbyen te zijn om dit onderdeel van het plan van tafel te krijgen.

bron:http://www.schildersvak.nl/nieuws