Botsveilige lantaarnpalen in Ede

De gemeente Ede plaatst vijftien zogeheten ZIPpoles. Dit nieuwe type lantaarnpaal buigt mee bij een aanrijding en remt het botsende voertuig af.

 

Regelmatig rijden er voertuigen tegen een lantaarpaal, wat vooral bij hoge snelheden ernstige tot fatale gevolgen kan hebben. Door de bijzonder constructie van de ZIPpole buigt de paal mee in de richting van de aanrijding.

 

De ZIPpole heeft een negenhoekige vorm en is gemaakt van hoogwaardig staal van slechts 2 millimeter dik. Het staal is met klinknagels vastgezet. Die springen bij een botsing los; de plooibaarheid van het staal zorgt dat de mast buigt.

 

Volgens de leverancier schuift de auto over de mast en wordt daardoor afgeremd. De lantaarnpaal breekt niet af en schuift niet weg bij een aanrijding. De botsveilige paal vermindert het aantal verkeersslachtoffers en beperkt de schade aan het voertuig.

 

Ede plaatst de palen op plekken in het buitengebied en op enkele vluchtheuvels, waar de botskans het grootst is, aldus de gemeente. Voor zover bekend zijn dergelijke lantaarnpalen niet eerder in Nederland geplaatst. Het bedrijf Safety Product is leverancier van de ZIPpole.

 

Op woensdag 19 december sluit wethouder Breunis van de Weerd de botsvriendelijke lantaarnpaal officieel aan op het lichtnet.

 

Bron: www.architectenweb.nl