Bouwen op vetrouwen...
Bouwen op vetrouwen...
Bouwen op vetrouwen...

Actie tegen verhoging btw in bouw

 Het plan van het kabinet de btw in de bouw te verhogen van 6 naar 21 procent is onverstandig en kortzichtig. Dat vindt belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw dat daarom een handtekeningenactie is begonnen tegen het plan.

 

Per 1 juli aanstaande zal het btw-tarief in de bouw door de overheid verhoogd worden naar 21%. “Ik roep iedereen op onze petitie daartegen te tekenen: bouwvakkers, werkgeversorganisaties, vakbonden en consumenten. Zij hebben allen belang bij het lage btw-tarief”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw, de belangenorganisatie voor zzp’ers in bouw, hout en techniek.

 

“De bouw is de motor van de economie. Net nu het in de sector weer een beetje beter gaat, dreigt het kabinet dit herstel de nek om te draaien door de btw per 1 juli te verhogen naar 21%”. Dat is slecht voor de werkgelegenheid in de bouw en in aanverwante sectoren en remt het economisch herstel.” De schatkist profiteert er niet van. “De extra inkomsten die de overheid binnenhaalt door het tarief te verhogen, worden ruimschoots teniet gedaan door het negatieve effect op de economie.”

 

Verhoef vreest ook dat een verhoging van het btw-tarief zwart werken in de hand werkt en een negatief effect heeft op het onderhoud aan woningen. Het lage btw-tarief in de bouw geldt sinds 2013. De sector had zwaar te lijden van de economische crisis.

 

Om de bouw in die zware tijd te stimuleren, bracht het kabinet in 2013 de arbeidskosten in de bouw onder het lage btw-tarief van 6%. Dat verzachtte de gevolgen van de crisis.

 

 

Zelfstandigen Bouw is de grootste dienstverlener voor zzp’ers in bouw, hout en techniek. Bij de organisatie zijn 10.000 zzp’ers aangesloten.

 

Bron: www.schildersvak.nl