Bouwen op vetrouwen...
Bouwen op vetrouwen...
Bouwen op vetrouwen...

FNV Bouw: steeds vaker juridische hulp

Ruim 10.000 mensen in de bouw- en houtnijverheid klopten in 2012 bij FNV Bouw aan voor juridische hulp. Een nieuw record. Het is bijna 65 procent meer dan in 2008, het laatste jaar voor de economische crisis.

 

De juridische dienst van FNV Bouw bevocht 19 miljoen euro voor haar leden in 2012. In onder meer ontslag-, letselschade- en pensioenzaken. In 2010 en 2011 was dat bedrag ook al zo hoog: 18 respectievelijk 20 miljoen euro.

 

“Hoe een piek tegelijkertijd een dieptepunt kan zijn”, reageert Charley Ramdas, vice-voorzitter FNV Bouw. “Immers de meeste mensen vragen de bond intussen om hulp vanwege ontslag. Voor de crisis ging het vooral over arbeidsvoorwaarden: over afspraken die werkgevers niet nakwamen over loontoeslagen of reiskostenvergoedingen. Nu gaat het bijna alleen nog maar over ontslag! In 2008 telden we 743 ontslagdossiers, in 2012 vijf keer zoveel: 3.686 ontslagdossiers. En uit niets blijkt dat het in 2013 minder wordt. Sterker nog, uit de nieuwste CBS-cijfers blijkt dat de economie blijft krimpen. En in de laatste zes weken is de werkloosheid in de bouw nog verder toegenomen."

 

"We blijven onze leden bij ontslagdreiging dan ook oproepen zich te melden bij ons, want met zijn allen hebben ze gewoon recht op al die miljoenen. Juist dankzij het trouwe jarenlange lidmaatschap van veel van onze leden zijn wij in staat onze kwalitatief goede juridische dienstverlening op hoog peil te houden. En kunnen we ook in deze voor de bouw zo sombere tijden veel blijven betekenen voor onze mensen. Aan de andere kant blijven we dit kabinet oproepen sneller grote (infra)structurele bouwprojecten naar  voren te halen; zodat goede vakmensen die nu werkloos thuis zitten weer snel aan de slag kunnen.”

 

Bron: www.schildersvak.nl