Vorst app voor bouwvakkers

De winter is in het land. Reden voor CNV Vakmensen om een vorst app voor bouwvakkers te introduceren, die zij gratis kunnen downloaden. "Werken bij een gevoelstemperatuur van -6 Celsius of kouder is onverantwoord en kan gevaarlijk zijn", zegt Gijs Lokhorst van de bond.

 

"Het kan zelfs zo zijn dat de thermometer boven nul staat, maar het toch te koud is om te werken, dat komt dan vooral door (oosten)wind", aldus Lokhorst. CNV Vakmensen informeert bouwvakkers daarom via een sms-service en heeft daarnaast de gratis app ontwikkeld die mensen kunnen downloaden. "Er zijn twee meet-momenten, om 7 uur en 10 uur 's ochtends. Dan weet je of het verantwoord is om aan het werken te gaan of niet."

 

Lokhorst: "Werkgevers moeten er voor zorgen dat bouwvakkers gezond kunnen werken. Dat kan door warme werkkleding, door het regelmatig houden van pauzes en door bijvoorbeeld een werkplek/steiger af te schermen met zeil. Maatregelen waardoor je met de kou nog kan werken. Maar zoals gezegd, is de gevoelstemperatuur -6 of is de bouwplaats onverantwoord glad, dan kan er niet gewerkt worden." CNV Vakmensen krijgt de informatie over gevoelstemperatuur van een aantal (onafhankelijke) weerstations.

 

"Als het werk stil ligt door kou, heeft dit geen financiële consequenties voor werknemers", aldus Lokhorst:"Oftewel: werknemers krijgen hun salaris gewoon doorbetaald, hoe lang de kou ook duurt. Daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt." Werknemers die door hun werkgever worden gedwongen om toch aan het werk te gaan, moeten direct contact opnemen met de bond.

 

Mensen kunnen de app gratis downloaden via de site van CNV Vakmensen, leden en niet-leden kunnen zich ook via de site aanmelden voor de sms-service.

 

bron: http://www.schildersvak.nl/nieuws/