Duurzame accu door rode verf

Een milieuvriendelijke en duurzame lithium-ionaccu mede door het toepassen van de rode verf uit de wortels van de meekrapplant. Het kan en staat te lezen op Scientias.nl.

 

 

De verf uit de meekrapplant werd duizenden jaren geleden al gebruikt om kleding te kleuren.  Wetenschappers drijven er nu een ‘zeer groene’ accu mee aan.

De winst zit hem in de productie van de accu’s. Moet er nu nog kobalt voor gedolven worden om lithium en kobaltzout onder hoge temperaturen te combineren voor de elektrode waar de elektrische stroom doorheen stroomt. Die verhitting kost veel energie.

 

Omdat de moleculen van de rode verf zeer geschikt zijn voor het doorgeven van elektronen, net zoals traditionele elektroden dat doen, blijkt het maken van zo’n elektrode verrassend simpel te zijn. De verf wordt opgelost in een alcoholoplossing en vervolgens wordt er lithiumzout aan toegevoegd. De twee mixen zich, waarop de verf roze wordt. De oplossing wordt verwijderd en de elektrode is klaar.

 

De aanpak heeft nogal wat voordelen. Zo is voor de productie van deze accu’s minder energie nodig. Ook komt er veel minder koolstofdioxide vrij. Sterker nog: om de verf te produceren, moeten meekrapplanten worden geplant die weer koolstofdioxide uit de lucht halen. Ook komen bij de vernietiging van de lithium-ionaccu’s geen schadelijke stoffen vrij. In principe kan een accu wanneer diens taak erop zit, zo worden weggegooid, aldus het bericht op Scientias.nl.

 

Bron: www.schildersvak.nl