Flextra uw partner in Engineering...
Flextra uw partner in Engineering...
Flextra uw partner in Engineering...

Dak Tsjernobyl gaat de lucht in

Het eerste deel van het nieuwe dak voor Tsjernobyl is klaar en hangt sinds vorige maand op 30 m hoogte in een tijdelijke draagconstructie.

 

De New Safe Confinement (NSC), zoals het bouwwerk officieel heet, bestaat uit een koepelvormig dak, dat in zijn geheel over de rampreactor van Tsjernobyl zal worden geplaatst. Het dak moet de in 1986 gebouwde sarcofaag (uiterst rechts op de foto), die de radioactieve restanten van reactor 4 afschermt maar in zeer slechte staat verkeert, vervangen.

Het koepeldak wordt in twee secties gebouwd. Aannemerscombinatie Novarka werkt momenteel aan de oostelijke sectie, die op zichzelf weer uit drie delen bestaat. Het bovenste deel is gereed. Het Nederlandse Mammoet heeft de stalen installatie nu met behulp van vijzels en tien tijdelijke draagconstructies 30 m opgehesen. Tegelijkertijd zijn de dragers voor het tweede deel geïnstalleerd.
 

‘Deze vakwerkconstructies worden de komende maanden voorzien van plaatwerk, zodat een gesloten dak ontstaat’, vertelt projectleider Laurin Dodd. ‘In november gaat het geheel opnieuw 30 m de lucht in, waarna het laatste deel wordt geïnstalleerd en de 110 m hoge oostelijke sectie volgens voorjaar over de reactor wordt geschoven.’

Op de bouwplaats start vervolgens de oprichting van de nagenoeg identieke westelijke sectie. Na plaatsing van het nieuwe dak wordt de oude sarcofaag ontmanteld.

 

Bron: www.deingenieur.nl