Flextra uw partner in Engineering...
Flextra uw partner in Engineering...
Flextra uw partner in Engineering...

Kijken door ondoorzichtig matglas

 

Nederlandse onderzoekers zijn erin geslaagd om door een licht verstrooiend laagje heen te kijken. Toekomstige microscopen kunnen hiermee wellicht onder huid kijken.

 

Materialen als melkglas, huid en verf verstrooien het meeste licht dat erop valt en zijn dus grotendeels ondoorzichtig. Met andere woorden: het lukt niet om voorwerpen die zich erachter bevinden, scherp te zien.

Komt er nog een klein beetje licht onverstrooid door, dan is daaruit het oorspronkelijke beeld te berekenen.

Onderzoekers van de Universiteit Twente doen nu, samen met collega’s van FOM-instituut AMOLF en de Università degli Studi di Firenze, iets wat onmogelijk lijkt: het beeld terughalen achter een laag die het licht volledig verstrooit.

Ze schijnen een laser onder verschillende hoeken op matglas, waarachter zich een testobject bevindt. Daardoor ontstaat achter het glas een spikkelpatroon, dat verschuift met de invalshoek van de laser.

‘We tasten het onbekende object dus eigenlijk af met dat spikkelpatroon. Tegelijk meten we het licht dat door het glas terugkomt’, legt onderzoeksleider prof.dr. Allard Mosk van MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente uit.

Deze lichtverdeling bevat in een soort versleuteling informatie over de vorm van het object.

Twee jonge teamleden kwamen met een slimme wiskundige truc om hieruit nuttige informatie te halen, zodat een object van 50 µm groot in beeld verscheen.

De techniek kan van nut zijn in microscopen, om bijvoorbeeld een stukje onder huid te kijken.

 

Bron: www.deingenieur.nl