Robots gaan centrale Fukushima opruimen

Twee Japanse bedrijven komen met robots die speciaal gebouwd zijn voor het verkennen en opruimen van de kerncentrale van Fukushima.


Toshiba heeft een robot gepresenteerd met vier poten, bedoeld voor het doen van onderzoek binnenin de centrale.

De poten hebben meerdere gewrichten, zodat de machine ook op ongelijke oppervlakken uit de voeten kan.

De viervoeter beschikt over een camera en dosimeter voor het visueel in kaart brengen van de schade en voor het meten van stralingsniveaus.

Verder draagt hij een minirobotje, met zich mee, dat is voorzien van nog een camera. Het robotje wordt losgelaten om nauwe hoekjes in beeld te brengen.

Ook het Japanse Mitsubishi komt met een opruimrobot. MEISTeR (Maintenance Equipment Integrated System of Telecontrol Robot) is 1,3 m hoog, 440 kg zwaar en heeft twee armen.

Afhankelijk van de daarop gemonteerde werktuigen kan MEISTeR snijden, zagen, boren of voorwerpen tot 15 kg zwaar optillen. Mitsubishi heeft al werktuigen ontwikkeld voor aan de armen.

De armen van de robot, geïnspireerd op de mens, hebben zeven vrijheidsgraden. MEISTeR kan twee verschillende taken tegelijk uitvoeren.

Zo kan de robot rails en pijpen doorzagen of een voorwerp vasthouden, terwijl hij er een sample uit neemt. Bijzonder is ook een boor die kernen van 70 mm lang uit beton kan halen om de radioactiviteit ervan te meten.

 

Bron: www.deingenieur.nl