Opblaasbare plug in tunnelbuis

Een opblaasbare zak is wellicht de beste oplossing voor het beschermen van ondergrondse tunnels bij overstromingen, zoals die zich na orkaan Sandy in New York voordeden.

 

Orkaan Sandy veroorzaakte niet alleen schade aan huizen en kantoorgebouwen, maar door het opgestuwde water liepen ook talloze metro- en wegtunnels vol water.

Daardoor waren sommige tunnels dagenlang buiten gebruik – zeer onwenselijk in een metropool als New York, waar vele honderdduizenden mensen dagelijks met de metro naar hun werk moeten.

Daarom werken ingenieurs van het Amerikaanse Department of Homeland Security aan een opblaasbare zak die als een stop een tunnelbuis kan afsluiten.

Wanneer de metro gewoon rijdt, hangt de zak opgevouwen tot een pakketje aan het plafond. Doet zich een overstroming voor, dan valt dit pakketje naar beneden en gaat het open als een parachuterugzak.

Een pomp vult de zak met lucht, net zolang tot hij strak staat en de tunnel zo goed mogelijk beschermt tegen binnenstromend water.

Normaal gesproken zitten hierbij kabels en pijpen in de weg, dus die moeten over een lengte van 10 m extra goed worden weggewerkt in de wand.

De stop is gemaakt van meerdere lagen Vectran, een sterk, maar licht uit vezels opgebouwd materiaal, dat ook wordt gebruikt in de ruimtevaart.

Het idee voor de opblaaszak komt van de West Virgina University, waar ook al verschillende tests hebben plaatsgevonden.

Bron: www.deingenieur.nl