Woningeigenaren doen veel zelf, maar niet alles

Woningeigenaren zijn op de woningrenovatiemarkt een belangrijke opdrachtgever. Zelf zitten ze ook niet stil. In de afgelopen twee jaar heeft de helft van de woningeigenaren geschilderd, eenderde heeft een vloer gelegd of sanitair vervangen en ruim een kwart heeft een nieuwe cv-ketel aangeschaft.

 

Deze gegevens staan in de BouwKennis Renovatie Monitor. Aan woningeigenaren is gevraagd welke klussen zij de afgelopen twee jaar hebben uitgevoerd. De particulieren met een eigen woning hebben de afgelopen twee jaar dus niet stilgezeten. Ruim de helft heeft schilderwerk binnen en buiten uitgevoerd. Ook het vervangen van sanitair, vloeren, behang en de cv-ketel is door een aanzienlijk aantal woningeigenaren gedaan,

 

Cijfers

Uit de top-12 van uitgevoerde klussen in de afgelopen twee jaar blijkt dat 52% binnenschilderwerk heeft uitgevoerd, dat 11% dat heeft overwogen maar niet heeft gedaan en dat 35% geen binnenschilderwerk heeft overwogen.

Voor buitenschilderwerk wijken de percentages niet veel af. Hier heeft 50% buitenschilderweerk uitgevoerd , 9% heeft het overwogen maar niet gedaan en bij 39% kwam buitenschilderwerk niet in de gedachten om dit zelf te doen.

Bij 28% van de huiseigenaren is de afgelopen twee jaar zelf behangen en 5% overwoog dit te doen, maar zag daar toch van af. Bij 65% van de woningeigenaren was zelf behangen geen optie.

 

Plannen

Ook voor de komende twee jaar hebben woningeigenaren klusplannen. Zo wil 34% binnen schilderen, 28% wil dat buiten gaan doen. Gemiddeld één op de tien woningeigenaren is van plan te behangen, sanitair te vervangen, een schutting te plaatsen of een vloer te leggen.

 

Bron: www.schildersvak.nl