De grootste specialist in vakschilders!
De grootste specialist in vakschilders!
De grootste specialist in vakschilders!

Afspraken voor veiligere rolsteigers

 

84 procent van de rolsteigers op de bouw is onveilig, bleek uit onderzoek van Inspectie SZW eerder dit jaar. Daarom zijn er nu afspraken gemaakt over de veiligheid op en rond rolsteigers, die deze week werden gepresenteerd door de Arbouw.

 

Jaarlijks zijn er ongeveer 35 ernstige ongevallen met rolsteigers, waarvan gemiddeld een of twee met dodelijke afloop. De oorzaken hiervan zijn onder andere het niet zorgvuldig opbouwen van de steiger, het ontbreken van beveiliging en gebrek aan evenwicht.  Het is belangrijk dat mensen die rolsteigers opbouwen de juiste competenties hebben. Daarnaast moeten leidinggevenden en personeel zich bewust zijn van de risicos.

 

In het A-blad van de Arbouw staan afspraken over de werkvoorbereiding, opbouw, gebruiksfase, demontage, opslag en onderhoud van rolsteigers. Inspectie SZW is blij met de sectorspecifieke afspraken. De inspectie hoopt dat de afspraken straks daadwerkelijk op de bouwplaats terug te zien zijn. Inspectie SZW zal de komende tijd bedrijven die meer dan eens de regels overtreden, net zo lang volgen totdat wel conform de regels wordt gewerkt. Er komt nieuwe wetgeving aan die de inspectie in staat stelt om deze bedrijven harder aan te pakken.

Arbouw is opgericht door werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouwnijverheid (Bouwend Nederland, FOSAG, NOA, FNV Bouw en CNV Vakmensen.)

 

Bron: schildernieuws.nu