Raadplegers klustips kiezen toch vaak vakman

Onderzoek van de website Klustips.nl wijst uit dat veel mensen na het raadplegen van hun klustips er toch voor kiezen om de klus uit te besteden aan een vakman. Met name bij meer ingewikkelde en tijdrovende klussen neemt het enthousiasme snel af om zelf aan de slag te gaan.

 

Toch geeft een kwart van de ondervraagden aan dat ook bij uitbesteding van de klus het raadplegen van klustips zinvol is. Als onderbouwing hiervoor geeft men dat men zo zelfverzekerder het gesprek met de vakman aangaat. In de gevallen dat men wel zelf de klus uitvoert, geeft men aan veel aan de klustips te hebben gehad. Met name video's waarin de klus stap voor stap wordt voorgedaan en tips met veel illustraties zijn populair.

"Met name mannen overschatten hun eigen klusvaardigheden. Enthousiast gemaakt door verhalen van anderen of onder druk gezet door hun vrouw gaan ze aan de slag. Ze komen er dan achter dat sommige klussen toch moeilijker zijn dan ze denken. Vaak bezoekt men dan alsnog een site als Klupstips.nl en in meer dan de helft van de klussen die het label 'ingewikkeld' heeft, wordt de klus dan toch maar uitbesteed", aldus Rob van Nuenen van Klustips.nl.

 

'Afhaakklussen'

De top 5 van klussen waarbij men bij nader inzien een vakman inschakelt, zijn vaak klussen waarbij de moeilijkheidsgraad mede bepaald wordt door de omstandigheden van en in de ruimte. Zo is laminaat aanleggen in een kamer met veel hoeken of schuine muren voor veel mensen een brug te ver. Behangen ging vroeger van vader op zoon, maar als het tegenwoordig al gedaan wordt, blijken de ingewikkelde patronen vaak roet in het eten te gooien. Bij het kitten van een douche wordt vaak in tweede instantie een professional ingehuurd. Dit gebeurd op het moment dat het doe-het -zelf werk toch niet waterbestendig blijkt te zijn.

 

Klustips.nl helpt klussers stap voor stap bij de uitvoering hun klussen. Met behulp van eenvoudige lijstjes en instructiefilmpjes wordt klussen zo niet alleen makkelijker, maar vooral ook een stuk leuker, aldus Van Nuenen.