Symposium ‘Veilig werken op hoogte’ tijdens SGA

VSB, Arbouw en het Platform Preventie Valgevaar van het HBA organiseren op woensdag 16 oktober het symposium ‘Veilig werken op hoogte’. Het evenement valt samen met de S.G.A. Vakdagen in Gorinchem.

 

Tijdens het symposium ‘Veilig werken op hoogte’ staan de nieuwe opbouwmethode voor rolsteigers, de controles van Inspectie SZW, het A-blad Ladders en Trappen en hangbruginstallaties centraal.  Het evenement staat open voor bedrijven die actief zijn in de bouw-, afbouw-, schilder- en gevelonderhoudsector. Ook medewerkers van bedrijven, die voor hun dagelijkse werk zijn aangewezen op een werkplek op hoogte zijn van harte welkom.

 

Kosteloos

Aan de kennisbijeenkomst kan kosteloos worden deelgenomen door bedrijven en werknemers die dagelijks op hoogte werken. Het symposium wordt afgesloten met een netwerklunch die de deelnemers in staat stelt om onderling informatie uit te wisselen. Vervolgens kan direct de beursvloer van de SGA Vakdagen worden betreden.

 

Het voorlopige symposiumprogramma staat hieronder. Binnenkort is het definitieve programma te vinden op de website www.vsb-online.nl. Geïnteresseerden kunnen zich hier ook aanmelden voor het evenement.

 

Voorlopig programma symposium ‘Veilig werken op hoogte’

16 oktober 2013, Evenementenhal Gorinchem

 

10.30 uur             Ontvangst

 

11.00 uur             Welkom namens Arbouw, HBA Platform Preventie Valgevaar en VSB, door de dagvoorzitter

 

11.05 uur             De branche de maat genomen
In april/mei van dit jaar hield de Inspectie SZW opnieuw gerichte acties op binnenstedelijke bouwplaatsen. Is er geleerd van de vorige acties? Staat de branche er beter voor in 2013, of is er nog een lange weg te gaan? Namens de Inspectie SZW wordt een toelichting gegeven op het (on)veilig werken op hoogte en het werken met  (rol)steigers in het bijzonder.

 

11.30 uur             Hangbruginstallaties opnieuw ontdekt
Als alternatief voor andere werkmethoden, wordt in toenemende mate gebruikgemaakt van hangbruginstallaties. Deze worden tijdelijk bevestigd aan objecten in de bouw en industrie, gebruikt  voor ‘recht-toe, recht-aan’ werkzaamheden of als tailor-made oplossing voor lastige klussen. Ook door de schilders-, afbouw- en gevelonderhoudsbranche zijn de hangbruginstallaties opnieuw ontdekt: de (on)mogelijkheden worden in beeld gebracht en er wordt ingegaan op belangrijke efficiency en veiligheidsaspecten.

 

12.00 uur             Pauze

 

12.30 uur             De trap als sport op de ladder van de veiligheid
Het A-blad Ladders en Trappen van Arbouw is een belangrijk document, waarin niet alleen wordt ingegaan op het arbeidsmiddel om hoogteverschillen te kunnen overbruggen, maar ook om -bij uitzondering-  op te werken. Hoe zit dat met trappen? Hoe komt de vakman tot de keuze van de juiste werkplek op hoogte en waarop moet hij vervolgens letten? Wordt de keuze voor veilig(er) werken ook bemoeilijkt door de crisis?

 

13.00 uur             Het nieuwe veiliger opbouwen van rolsteigers
Om met rolsteigers telkens veiliger te kunnen werken en deze nog beter te kunnen inzetten bij het dagelijkse werk, heeft Arbouw het A-blad Rolsteigers ontwikkeld. Deze is onlangs geactualiseerd, waarbij de branche heeft geïnvesteerd in nieuwe producten om nog veiliger te kunnen werken. Het uitgangspunt is: waarom zou je onveilig werken als het nu ook veiliger kan? Tijdens de presentatie passeren nieuwe producten en methoden, die inspelen op gebruiksgemak en veiligheid, de revue.

 

13.30 uur             Afsluiting, gevolgd door een bezoek aan de toolboxmeetings en demonstraties ladders, rolsteigers en hangbruginstallaties op het Plein van Arbouw, HBA Platform Preventie Valgevaar en de VSB

 

Bron: www.schildersvak.nl