Bouwen op vetrouwen...
Bouwen op vetrouwen...
Bouwen op vetrouwen...

Grootste bouwers weren zich kranig in crisistijd

Den Haag - Van de vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland hebben er vorig jaar 36 een omzetstijging weten te boeken. Achttien van hen zelfs van 10 procent of meer. Dat blijkt uit de Cobouw 50, het overzicht van de meest toonaangevende bouwbedrijven van ons land.  

 

Samen waren de vijftig in 2011 goed voor een omzet van 32,5 miljard euro. Dat is 4 procent meer dan in 2010. De toename volgt op twee jaren van forse teruggang. Over 2009 en 2010 verloren de grootste bouwondernemingen van Nederland in totaal meer dan 4 miljard aan bedrijfsopbrengsten.

 

De uitkomsten doen vermoeden dat de bouwtop vorig jaar het dieptepunt van de crisis achter zich heeft gelaten. Volgens de bouwexperts van accountantsbureau PwC is dat echter maar zeer de vraag. De bouw heeft in 2011 vooral kunnen profiteren van de toen nog goedgevulde orderboeken, menen zij. “Bovendien zijn in 2011 relatief veel werken die eerder door de slechte marktomstandigheden waren uitgesteld, tot uitvoering gekomen”, zegt Edmond Verstraete, voorzitter van de sectorgroep Bouw van PwC, in een uitgebreid interview in de Cobouw 50. Het magazine is gisteravond in Rotterdam gepresenteerd en vandaag bijgevoegd bij Dagblad Cobouw.

 

Dat de grootste aannemers van ons land vorig jaar de crisis wel degelijk aan den lijve ondervonden, blijkt vooral uit de behaalde winsten. Het gezamenlijke nettoresultaat liep met 13 procent terug tot 844 miljoen. Daarnaast was over de gehele linie sprake van een lagere solvabiliteit en liquiditeit.

 

In de glossy bijlage benadrukken oud-topmannen Herman Hazewinkel, Theo Hurks en Herman Spenkelink dat bouwers de huidige crisis prima kunnen weerstaan, zolang ze maar heldere keuzes maken en de kansen grijpen die er altijd zijn.  “De actuele situatie is eigenlijk best gunstig voor verandering. De overheden moeten heftig bezuinigen. Daardoor ontstaat een kennisgat waar de bouwnijverheid in moet springen”,  aldus Hurks.

 

De Cobouw 50 telt dit jaar zes nieuwe binnenkomers. Hoogste nieuwe binnenkomer is Breijer Bouw en Installatie op plaats 25. Overigens was het nog nooit zo ‘makkelijk’ om door te dringen tot de top-50. Amstelone, het moederbedrijf van UBA Bouw, haalde de lijst met een omzet van ‘slechts’ 59 miljoen euro. In 2009 was 90 miljoen aan opbrengsten nodig voor een notering.

 

Bron: www.cobouw.nl