Vakbonden starten crisismeldpunten

Zowel CNV Vakmensen als FNV Bouw lanceren een Meldpunt waar mensen uit de bouw kunnen melden als hun werkgever cao-afspraken schendt. Volgens beide bonden krijgen ze de laatste tijd veel signalen van leden dat bedrijven zich niet houden aan de afspraken over arbeidsvoorwaarden.

 

"Vakantiedagen die worden ingehouden, werkkilometers die ineens voor eigen rekening zijn; onze bestuurders horen de gekste dingen", zegt Piet Fortuin, vice-voorzitter van CNV Vakmensen. De vakbond merkt een toename van dit soort -eenzijdige- maatregelen: "Schandalig hoe werkgevers misbruik maken van de crisis, door cao-afspraken te negeren."

 

De bond start daarom hiervoor een Crisismeldpunt. Afspraak is afspraak, ook als het crisis is, vindt CNV vakmensen.De bond merkt angst bij veel werknemers, om dit bij hun werkgever aan te kaarten. Daarom start vandaag het Crisismeldpunt van CNV Vakmensen, waarbij mensen -al dan niet anoniem- hun verhaal kwijt kunnen.

 

Bestuurders van CNV Vakmensen stappen vervolgens naar de werkgever om in gesprek te gaan over een oplossing. Fortuin: "Wij beginnen altijd met een gesprek. Het is in ieders belang dat het bedrijf overeind blijft en werkgelegenheid behouden blijft. Maar komen we er niet uit met de werkgever, dan schromen we niet om onze juristen in te schakelen. We maken niet voor niets cao-afspraken, die mogen werkgevers niet zomaar eenzijdig negeren."

 

bron: www.schildersvak.nl