De grootste specialist in vakschilders!
De grootste specialist in vakschilders!
De grootste specialist in vakschilders!

Schildertoppunt nagemaakt

Koningin Beatrix heeft haar toestemming gegeven om de beroemde Oranjezaal in haar woonpaleis Huis ten Bosch als replica te tonen in de Grote Kerk in Den Haag. De onlangs gerestaureerde zaal geldt als een topproduct van 17-e eeuwse schilderkunst, inclusief decoratieschilderkunst, en is niet toegankelijk voor het publiek.

 

 

De Grote Kerk in Den Haag presenteert een bijzondere tentoonstelling over twee bijzondere mannen uit onze Gouden Eeuw, Constantijn en Christiaan Huygens. Als secretaris van de stadhouders van Oranje was Constantijn Huygens één van de architecten van de groei en bloei van de Republiek. Zijn zoon Chistiaan ontwikkelde zich tot één van de grootste wetenschappers die ons land ooit heeft gekend. De tentoonstelling, van 25 t/m 28 augustus 2013 in de Grote Kerk in Den Haag, moet een belevenis worden over het Huis van Oranje, het goud van onze Gouden Eeuw, en de revolutionaire ontwikkeling van de wetenschap.

 

Oranjezaal

De tentoonstelling krijgt nu koninklijke allure. Hare Majesteit de Koningin heeft toestemming gegeven aan het bestuur van de Stichting Huygens Tentoonstelling, onder voorzitterschap van Sybilla Dekker, de beroemde Oranjezaal uit Huis Ten Bosch op te nemen in de tentoonstelling. Nog nooit eerder is een waarheidsgetrouwe replica van de zaal gemaakt.

 

Hoogtepunt

De Oranjezaal wordt gezien als één van de hoogtepunten van de Gouden Eeuw. Halverwege de 17e eeuw wordt in opdracht van stadhouder Prins Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms het zomerverblijf Huis ten Bosch gebouwd. Nog voordat het woonpaleis gereed is, sterft de prins. Amalia besluit de centrale hal te decoreren als eerbetoon aan haar pas overleden man. De top van de Noordelijke en Zuidelijke schilderkunst wordt benaderd voor een bijdrage, zoals Caesar van Everdingen, Salomon de Bray, Jan Lievens, Jacob Jordaens en Gerard van Honthorst.De schilderstukken worden omringd met lofwerk en marmerimitaties, overwegend van onbekende meesters. De Oranjezaal is daarmee een van de meest indrukwekkende 17e-eeuwse ensembles die we in Nederland kennen.

 

 

Trompe l' oeil

Constantijn Huygens is bijna 25 jaar secretaris van Frederik Hendrik geweest. Als kunstkenner en vertrouweling van het stadhouderlijk paar wordt hij nauw betrokken bij de decoratie van de Oranjezaal. Daarnaast onderhoudt hij het contact met de schilders en regelt de betalingen. Jacob van Campen heeft de leiding over het project. Samen kiezen Van Campen en Huygens met zorg de onderwerpen en schilders en schrijven zij een rouwtekst voor op de koepel. Zij ontwikkelen ook met grote precisie een lichtplan om het trompe l'oeil (bedrieglijke echt) effect te perfectioneren. Het resultaat is een prachtige reeks van soms metershoge schilderijen die samen een emotioneel verhaal vertellen.

  

Replica

Het is een unicum dat de Huygens Tentoonstelling een replica van de Oranjezaal mag maken. De zaal bevindt zich in het woonhuis van Koningin Beatrix en is daarom slechts zelden en voor weinige mensen toegankelijk. Alleen voor speciale gasten en gelegenheden, zoals onlangs met de beëdiging van het nieuwe kabinet, wordt de Oranjezaal opengesteld. Het nabouwen van de Oranjezaal gebeurt in samenwerking met het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) en met de Océ producten van Canon, uitgevoerd door Van Iwaarden Artwork.

 

Informatie

Constantijn & Christiaan Huygens - Een Gouden Erfenis - is een particulier initiatief van de Stichting Grote Kerk in Den Haag met medewerking van Koninklijke Bibliotheek en Huygensmuseum Hofwijck. De uitvoering berust bij de Stichting Huygens Tentoonstelling met Mevrouw Sybilla Dekker, oud minister VROM, als voorzitter. Op de website www.huygenstentoonstelling.nl staat informatie. 

 

Bron: www.schildersvak.nl