Flextra werkt... duurzaam in techniek
Flextra werkt... duurzaam in techniek

Nieuws - techniek

Minuscule robot trekt 2000 keer zijn eigen gewicht

5 May 2015 door Michel Kapoen

Een piepklein robotje kan tot wel 2000 keer zijn eigen gewicht verslepen. De supersterke bot, MicroTugs genaamd, is ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Stanford. Het is geen koud kunstje, wat deze kleine robot voor elkaar krijgt. Ter vergelijking: als een mens dezelfde trekkracht zou hebben, zou hij of zij een blauwe vinvis kunnen verslepen over het land.

 

Gekko

Om de grote trekkracht te realiseren, keken de robotbouwers af bij de natuur. De MicroTugs-robot, en een serie vergelijkbare bots van dezelfde makers, hebben onder andere trucjes geleend van de gekko. De voeten van de robots hebben kleine rubberen uitsteeksels die kunnen buigen en zo met een maximaal oppervlak aan de ondergrond kunnen hechten. Wanneer een robot zijn voet optilt, worden de uitsteeksels weer recht en laten ze daardoor de ondergrond los zodat de bot kan verplaatsen.

 

Varianten

De makers bouwden robots van verschillende afmetingen, die dus ook allemaal hun eigen, ongelofelijke trekkracht hebben. Een minuscule bot (die onder de microscoop gebouwd moest worden!) weegt bijvoorbeeld 20 milligram, maar kan 500 milligram dragen. Een andere robot van 9 gram tilt moeiteloos een kilogram zwaar object op. Daarbij kan de robot zelfs verticaal tillen, terwijl hij tegen glas geplakt zit. In de video is te zien hoe deze kleine robot een verouderd model draagt: de StickyBot, een gekko-achtige robot die de onderzoekers in 2006 onthulden. De MicroTugs, die 12 gram weegt, kan 2000 keer dat gewicht verslepen.

 

Bouw

De onderzoekers hopen nu een manier te vinden om de robots samen te laten werken. Zo zouden de MicroTugs ijzersterke hulpkrachten kunnen worden in bijvoorbeeld de bouw. De robotbouwers zullen hun werk volgende maand presenteren bij de Internationale Conferentie voor Robotica en Automatisering in Seattle. 

 

Bron: www.newscientist.nl

Funderingspalen Eneco luchterduinen nu gemaakt bij Sif Group in Roermond

24 February 2014 door Michel Kapoen

Bij Sif Group in Roermond wordt op dit moment gewerkt aan de productie van de 43 stalen funderingspalen voor windpark Eneco Luchterduinen. De palen zijn 70 meter lang, met een gewicht van 525 ton en een diameter van 5 meter. Zodra klaar worden ze 23 kilometer uit de kust van Noordwijk en Zandvoort in de zeebodem geheid , waarna de windmolens er rechtstreeks op worden gemonteerd. Deze innovatieve techniek wordt nog betrekkelijk weinig toegepast. 

Een flens is de platte rand aan het uiteinde van een buis. Omdat met de heihamer direct op de paal wordt geheid, was de flensverbinding van 30 centimeter breed een uitdaging tijdens het ontwerpproces. De torens van de windturbines worden daar namelijk rechtstreeks met bouten en moeren op bevestigd. Uiteindelijk koos het team ervoor de buitenste rand van de flens horizontaal te maken, zodat daar op geheid kan worden. De flens zelf loopt naar binnen toe licht af. Tijdens het heien blijft zo het oppervlak waar de bouten komen intact. 

Status 
De productie van de funderingspalen is in november 2013 in Roermond gestart. De flenzen zijn gemaakt in Spanje en worden bij Sif Group op de palen gelast, waarna ze in de tweede helft van dit jaar vanuit Vlissingen door hoofdaannemer Van Oord op zee worden geïnstalleerd. Eind 2015 zal windpark Eneco Luchterduinen operationeel zijn en groene stroom opwekken voor bijna 150.000 huishoudens. Het windpark is een gezamenlijk project van het Japanse Mitsubishi Corporation en Eneco Groep.

Bron: Eneco

‘Roestend ijzer’ schoont bodem Schiedam

17 October 2013 door Michel Kapoen
Schiedam - IJzergranulaat breekt gechloreerde oplosmiddelen op de locatie van een vroegere wasserij in Schiedam in een half jaar af tot stoffen die van nature in de bodem voorkomen. Het ijzergranulaat heet officieel ‘nulwaardig ijzer’. Het wordt door middel van de soilmixtechniek gemengd door de bodem in de binnenstad van Schiedam.
 
Technieken als ontgraving en biologische reiniging konden vanwege de specifieke nadelen niet worden gebruikt voor het saneren van het ruim 1200 vierkante meter grote terrein aan de Westmolenstraat/Elzensteeg. In Schiedam wordt een locatie van 100 vierkante meter over een diepte van 10 meter onder handen genomen. De boorgaten zijn door middel van gps-coördinaten bepaald. De ‘methode Schiedam’ kan wat projectleider Steven Boogert van Arcadis betreft overal in Nederland in vergelijkbare bodems worden herhaald.
 
Bron: www.cobouw.nl